Dinosaurium


Dinosaurieutställning i Norrköping som vi tog oss till i somras (det är även därifrån bloggens maskot Minidino kommer ifrån).

Utställningen i sig var förvånansvärt liten. Brachiosauren utanför lokalerna gjorde definitivt att förväntningarna skruvades upp, men insidan bjöd inte på en speciellt mycket större utställning än vad Naturhistoriska här i Stockholm har. Dock ska det sägas att Dinosaurium bjöd på betydligt mer uppdaterade fakta och en hel del lite nyare och mindre kända arter (Naturhistoriskas utställning är i många avseenden rejält daterad). För att passa barn och kanske främst skolklasser upptogs nästan en fjärdedel av utställningen av en sektion med ”stick ner handen i lådan och gissa vad det är med känseln”-lådor kombinerat med stora faktatavlor om hur fossil bildas och liknande. Utställningen som sådan bestod av en 3-4 ”öar” med ett par skelett vardera.

20111221-010012.jpg
Den här liraren stod på taken till lokalen.

Lite bättre bild av jätten.

Om jag någonsin får för mig att beställa en Vägskylt så blir det något i den här stilen.

20111221-010055.jpg

20111221-010113.jpg
En Protoceratops

Så här ser en Ankylosaurus ut när den hittas i sten tydligen.


…och så här ser den ut i lite mer ihopbyggt skick.


En av reskamraterna kramar en Triceratops.


En annan av reskamraterna bredvid vad som verkar vara en fjäderlös raptor av det större slaget (då antagligen Utahraptor).

Lite mer rent faktatugg: Dinosaurium är en kringresande utställning som tidigare passerat ett antal länder i världen. I Sverige blev det Norrköping och industrilandskapet som fick ta del av det hela. Utställningen pågick mellan 20 maj till 21 augusti 2011 innan de packade ihop och drog vidare. Inför premiären i Norrköping gjordes följande småcharmiga reklamfilm.