Tyrannosaurus – världens största asätare 1


Det finns två saker som brukar göra gemene dinosauriefantast fly förbannad. Det ena är att sätta fjädrar på Steven Spielbergs raptorer och det andra är att på något sätt ifrågasätta Tyrannosaurus Rex ställning som ultimat jägare och mördarmaskin.

Det första påståendet brukar grunda sig i väldigt mycket nostalgi och har därför luckrats upp en hel del under de senaste åren, medan påståenden om Tyrannosaurus fortfarande väcker upprörda känslor. Framför allt är det två teorier som retar upp folk. Det första är nämligen  att Tyrannosaurus skulle ha haft fjädrar. Ett förhållandevis nytt påfund utan direkt bevismaterial i de fossil som hittats. Istället är det mer teorin att djuret levde strax innan asteroiden träffade jorden och slog ut de flesta dinosauriearter, under samma tid som många andra befjädrade dinosaurier.

I klassisk Paleontologianda är det antingen svart eller vitt, för om några arter hade fjädrar och såg ut som fåglar måste ju alla gjort det. Skulle det vara så svårt att tänka sig en uppdelning där mindre dinosaurier hade fjädrar, kanske som ett sätt att värma sig, glidflyga, attrahera honor eller vad som helst? I samma värld som de lite större lirarna kanske inte behövde värma sig med fjädrar, eller var för stora för att dra nytta av en kamouflerande fjäderdräkt?
Oavsett vad som faktiskt stämmer brukar Tyrannosaurus kycklingus vara ett säkert sätt att rubba tankebanorna kring tyrannen.


Det andra sättet  har kommit på tal ett par gånger under historiens lopp, men introducerades brett under nittiotalet av Jack Horner och är än idag en inflammerad debatt, även här på grund av att paleontologin föredrar att se saker i svart eller vitt.
Teorin säger nämligen att Tyrannosaurus inte var en ultimat jägare, utan snarare en mobbare som sparkade bort mindre jägare från deras nyfällda byten och helt enkelt levde på asätande. Som ett av de främsta argumenten för detta används ofta de dåliga ursäkter till armar som djuret hade. Med alldeles för små armar går det inte att jaga och därför är asätarteorin den enda rätta.
I andra änden har de senaste årens forskning kommit fram till helt andra teorier. Där har paleontologer räknat och skissat på Tyrannosaurens käkar och kommit fram till att den troligen hade mer bitkraft i käkarna än de flesta djur i historien, till och med mer än sina större släktingar. Ett djur mer historiens största bitkraft kan ju inte ha slösat det på att knapra kadaver och därför är jägarteorin den enda rätta.
Som synes väldigt svartvitt där inte speciellt många vill tänka ur något annat än svartvita banor.

Om jag som lekman får gissa lite så har väl båda sidor rätt. Såvida rovdjuret i fråga inte är en reptil vars nära släktingar levde under samma tidsera som dinosaurierna brukar de inte ha något problem att sno åt sig kadaver. Även om National Geographic vet att det blir mer dramatiska, och därmed mer säljande, bilder av lejon som jagar i flock och fäller levande byten behövs det inte mycket efterforskning för att få reda på att de gladeligen sätter i sig djur någon annan redan haft ihjäl åt dem.
Måhända att lejon, hyenor och liknande däggdjur och inte alls speciellt närbesläktade med varken dinosaurier eller fåglar, men samtidigt är de bland de största rovdjur nutiden har att erbjuda. Klart att en Tyrannosaurus såg det som en lättare match att jaga bort mindre djur för att ta deras mat, där storleken givetvis var en avgörande faktor för att lyckas.
Samtidigt är det den där detaljen med monsterkäkarna. I och med att det, fjädrar eller ej, är djur nära besläktade med fåglar känns det inte speciellt otroligt att de kunde jaga även utan vettiga armar. Forntidens ’terror birds’ (exempelvis moafågeln) gjorde det och utan att vara speciellt insatt i moderna fåglar känns det som att steget från att använda vingarna som en del i jakten till att enbart använda ben och mun inte är överdrivet stort. Alltså känns det inte direkt som en speciellt svår tanke att en Tyrannosaur jagade.

Vad som var dess främsta medel för att fixa föda låter jag vara osagt då det inte känns helt och hållet intressant i frågan. Istället är det just grejen att Rexen hela tiden framställs som att vara antingen det ena eller det andra som känns ganska konstig.

Bildkällor: 1 2 3


En tanke om “Tyrannosaurus – världens största asätare

Kommentarer är stängda.