Amphicoelias – Störst någonsin?


Det finns minst sagt ett ganska stort antal dinosauriearter, så att känna till precis alla eller ens hälften av dem är inte direkt någon lätt uppgift. Men när det snackas dinosaurier brukar dess storlek ofta komma på tal, vilket gör att jag inte hajar hur jag, fram tills för bara några veckor sedan aldrig hade hört talas om djuret.

Amphicoelias kunde nämligen bli uppåt 60 meter lång och väga så mycket som 122 ton. Det är svårt att föreställa sig hur stort det är om vi inte tittat på jämförelsebilder, där Amphicoelias får andra sauropoder (långhalsade dinosaurier) att likna miniatyrer. Miniatyrerna som på egen hand får oss människor att likna myror, så ni hajar vilken nivå det ligger på.

Det är faktiskt närmast larvigt hur stor den här liraren var.

Anledningen till att bjässen Amphicoelias inte nämns speciellt ofta, trots att Edward Drinker Cope namngav den redan 1877, är lika simpel som den är sorglig. De ben som hittades för att beskriva djuret har gått förlorade under historiens lopp. Samtidigt har varianter av djuret hittats, men inte alls i samma storlek. De lite mindre exemplaren liknar en annan suropod som levde på ungefär samma plats vid ungefär samma tidpunkt, Diplodocus. Skillnaden är lite längre framben och såklart storleken hos den största varianten.

Det kan vara så att Amphicoelias går samma öde till mötes som Brontosaurus och Torosaurus om fler fossil hittas och det visar sig att det egentligen är en fullvuxen Diplodocus. I vilket fall som helst är det lustigt att Brachiosaurus, Argentinosaurus och liknande Sauropoder tas upp när de största dinosaurierna ska beskrivas, när det i själva verket fanns en koloss på nästa dubbla deras storlek (Argentinosaurus beräknas ha varit ungefär 30-35 meter lång).

Namn: Amphicoelias (eventuellt ett slutgiltigt tillväxtstadie för Diplodocus)
Namngiven: 1877
Längd: 60 meter
Vikt: 122 ton

Wikipedia