AtlasCopcosaurus – FöretagsdinosaurienOm du inte redan sett det på namnet så står det helt enkelt för Atlas Copco-ödlan efter företaget med samma namn. Dinosaurien hittades nämligen under en utgrävning 1984 av Tom Rich och Patricia Vickers-Rich där all utrustning hade sponsrats av det svenska företaget Atlas Copco. Att döpa dinosaurier efter upptäckarens namn eller liknande är ingen ovanlighet, och i det här fallet blev det efter sponsorns namn. AtlasCopcosaurus har däremot inget med bergbrytning eller gruvdrift att göra (även om det kanske inte är helt orimligt att ödlan svalde småsten för att hjälpa matsmältningen, då det var ganska vanligt bland andra dinosaurier).

Dinosaurien i fråga klassades först till Hypsilodonterna, vilket innebär ganska små tvåbenta växtätare med en näbbliknande mun (dock med tänder). Men senare studier har istället placerat den under Euornithopoda, vilket är mer av en grundform för tvåbenta växtätande dinosaurier.
Då de fossil som hittats är ganska ofullständiga har man bara kunnat gissa sig till en längd på två till tre meter och en vikt runt 125 kilo.

Om inte annat ett kul exempel på att alla dinosaurienamn inte nödvändigtvis är på krånglig latin.

Namn: Atlascopcosaurus
Namngiven: 1984
Längd: 2-3 meter
Vikt: runt 125 kilo

Wikipedia