Aviatyrannis – Tyrannosaurus farmor


Även om Tyrannosaurus är en av de mest kända dinosaurierna just för dess storlek har dess förfäder inte direkt haft någon storlek att skryta om. Under sen Jura (155 miljoner år sedan i det här fallet) var de djur som ett gäng miljoner år senare skulle stå på toppen av näringskedjan inte mer än ett gäng kycklingar.
Aviatyrannis är ett exemplar som hittats i portugal och som kan beskrivas som Tyrannosaurus farmor, vilket hörs på namnet. Avia betyder nämligen just farmor (eller grandmother som engelsmännen förklarar det med, vilket lika gärna skulle kunna vara mormor).
Storleken gick knappast över någon meter och som bilden ovan visar blev den inte mycket större än en höna på höjden.
Oliver Walter Mischa Rauhut hittade djuret år 2000 och efter att ha hittat ett andra exemplar 2003 namngavs den.

Namn: Aviatyrannis
Namngiven: 2003
Längd: 1 meter

Aviatyrannis – Wikipedia, the free encyclopedia.