Irritator – Smuggeldinosaurien 2Fantastiskt namn på en dinosaurie, eller hur? Ännu bättre blir det när namnet faktiskt har med irritation att göra och inte något latinsk ord som bara låter likadant.

Irritator tillhör gruppen Spinosaurider, alltså tvåbenta köttätare med avlång min och ett segel på ryggen. Vissa tecken tyder på att seglet hos vissa arter var mer likt en puckel hos en kamel, men det är en annan historia. Den större kusinen till Irritator gjorde sig ett namn 2001 i Jurassic Park 3, men dikten överträffade antagligen verkligheten här. Även om Spinosaurider var uppenbara jägare och köttätare var nog inte landlevande djur dess främsta föda. En lång mun gör djuret väldigt bra lämpad för att jaga vattenlevande djur, vilket troligen var dess främsta födokälla.

Irritator var däremot ingen koloss som Spinosaurus, utan hade en skalle på ungefär 80 centimeter och en total kroppslängd på åtta meter. Fortfarande en stor krabat, men långt ifrån störst. Irritator levde för ungefär 110 miljoner år sedan och verkar inte ha haft något allt för framstående segel på ryggen heller.

Namnet då? Det kommer faktiskt från det enda bekräftade fossilet av djuret som hittats. Dinosauriefossil är nämligen hårdvaluta hos smugglare och där ligger givetvis en högre prislapp i hur pass komplett och spektakulärt djuret är. Det gör att lite mer ljusskygga fossilförsäljare gladeligen förfalskar ben och, som i fallet med Irritator, även modifierar skelettet. Namnet kommer helt enkelt från den frustration paleontologerna kände när de märkte att smugglarna förlängt käkarna på fossilet.

Paleontologerna Martill, Cruikshank, Frey, Small och Clarke namngav djuret 1996, men på grund av att själva fossilet hittades av fossilsmugglare är det lite svårt att avgöra vart det härstammar ifrån. Troligen kommer de från Santanaformationen i Brasilien, men det är svårt att vara säker då inga fler djur hittats där.

Namn: Irritator
Namngiven år: 1996
Längd: 8 meter

Bildkälla
Wikipedia


2 tankar om “Irritator – Smuggeldinosaurien

  • Snigel

    Jag vill bara säga att det är jättekul att ha hittat en blogg om dinosaurier!

    Ända sedan barnsben har jag varit intresserad, även om det bara är på amatörnivå och andra intressen vuxit sig större. Nu ser jag att jag inte är ensam om det intresset!

    Att bloggen är intressant och välskriven gör bara saken bättre. Fortsätt så här! :o)

Kommentarer är stängda.