Triceratops är inte den första dinosaurien att försvinna


Brontosaurus Apatosaurus
Tafflig källkritik gjorde att en av våra mest kända dinosaurier, Triceratops, verkade försvinna då Torosaurus visade sig vara den vuxna varianten av djuret. Som jag skrev om ämnet förut är Triceratops fortfarande vid liv… i alla fall sett till vad vi kallar fossilerna. Men det finns ett annat djur som inte längre finns, men vars namn rotat sig så djupt att djuret fortfarande kallas vid sitt felaktiga namn.

1877 namngav Othniel Charles Marsh Apatosaurus, en av de större sauropoderna (fyrbenta, långhalsade dinosaurier) som existerat. Problemet, nu som då, är att sauropoder är knepiga att gräv upp eftersom det oftast bara finns fragment av dem kvar. Lustigt nog verkar det vara ganska enkelt att gräva upp små befjädrade dinosaurier nästan helt intakta, men sauropoder brukar ofta bara lämna ifrån sig ett par nackkotor eller liknande.

Apatosaurus återkommer jag till inom kort när jag börjar med mina små faktatexter om olika dinosauriearter, men låt oss återgå till Apatosaurus.

Med få ben och förhållandevis lite kunskap om dinosaurier, jämför med idag, var det därför inte så konstigt att det 1879 namngavs en liknande dinosaurie, Brontosaurus. Under åren som gick undersöktes de båda djuren upprepade gånger och alla som undersökte dem noterade väldigt många likheter, men drog ändå slutsatsen att det var olika djur.

1903 fick dock frågan ett formellt slut då de insatta beslutade att Apatosaurus och Brontosaurus skulle klassificeras tillsammans som en djurart. Formellt sett dog alltså Brontosaurus 1903 eftersom Apatosaurus namngavs först. Precis som med frågan om Triceratops nyligen.

Men det tar inte slut där
Brontosaurus, åsködlan, är ett bra namn som hängde kvar trots att djuret i sig avfärdats. Många böcker hänvisade till Brontosaurus, både som en egen art och som ett smeknamn till det lite tråkigare Apatosaurus. Kanske hängde det även kvar för att det var lättare att uttala, poängen är i alla fall att det fanns med ett bra tag i den allmänna dinosauriekunskapen. Så som jag upplevt det var Brontosaurus tillsammans med Tyrannosaurus, Triceratops och Stegosaurus de namn som ”alla kände till” .

Brontosaurus Dino riders

Folket på leksaksföretaget Tyco var tydligen av ungefär samma inställning som allmänheten. För även om deras dinosauriemodeller till leksaksserien Dino Riders var av ruskigt hög klass genomgående så fick kronjuvelen i serien fel namn. Den andra serien av leksakerna innehöll nämligen dess största modell någonsin på mer än en halvmeters längd, Brontosaurus. Några referenser till Apatosaurus gjordes egentligen inte, varken i närheten av leksaken eller i TV-serien. I en leksaksserie som la stor vikt på realism och verklighetstrogna dinosaurier i slutet av åttiotalet satte fel namn på den största leksaken i hela serien, trots att det var närmare nittio år sedan djuret försvann.

Må så vara att nyheter färdades långsammare innan Internets tid, men att ett namn som i vetenskapliga sammanhang enbart ses som en synonym lever kvar än idag är ganska intressant. Även om användningen minskat betydligt sedan Tycos lilla fadäs i slutet av åttiotalet.

Wikipedia (även bildkälla)
Bildkälla Dino Riders, Toyarchive