Två nya ceratopsier namngivna: Unescopceratops och Gryphoceratops


Gryphoceratops unescopceratops

Unescopceratops (övre på bilden) och Gryphoceratops (nedre på bilden) är två nya arter i ceratopsfamiljen som du bör hålla koll på om släktet med behornade dinosaurier ligger dig varmt om hjärtat.
Båda arterna saknar visserligen själva hornen på huvudet som större modeller av ceratopsier är kända för, men de här två är istället viktiga för att fylla igen evolutionära hål bland mindre ceratopsier.
Båda djuren levde för mellan 83 och 75 miljoner år sedan i Nordamerika och var ganska små djur. Unescopceratops blev troligen inte större än två meter och vägde inte mer än drygt 90 kilo. Gryphoceratops var snäppet mindre och blev troligen inte större än någon halveter i längd.
Det rör sig dock inte om några nya dinosaurier, utan bara om nya namngivningar. Fossil från Unescopceratops käke hittades 1995 och rester av Gryphoceratops grävdes upp redan på femtiotalet, men det är alltså först nu som de klassificerats.

Two new species of horned dinosaur named.