Fruitadens – allätaren


20120417-115746.jpg

Två år gammal sett till när den namngavs, men den har blivit någon slags visningsexemplar för en intressant grundsten inom dinosaurieforskningen.
För det första kommer inte namnet från någon slags tuggummiförpackning eller druvsocker trots att det låter lite som det. Namnet betyder helt enkelt Fruitatand, där Fruita är området i Colorado där den lilla varelsen hittades. Tand-delen är hela poängen med djuret.
Fruitadens tillhör ornitischa-släktet, det vill säga en stor grupp med näbbliknande mun. Just Fruitadens är hittills minst i släktet med 65-75 centimeters längd och en vikt strax under kilot (0,5-0,75 kg för att vara exakt). De fossil som hittats är daterade till ungefär 150 miljoner år ålder.

Bilden ovan visar förresten en ganska raggig historia med enkel fjäderdräkt, trots att de fossil som hittats inte pekar på det. Det bygger på ett liknande fynd, Tianyulong, där ryggfjädrar fanns närvarande. Just därför är det troligt att även Fruitadens hade det.

Tänderna

20120417-122109.jpg

Vad som gör Fruitadens intressant är dess tänder. De bakre tänderna är platta och väl anpassade för att knapra löv och växter. Längst fram i munnen sitter dock en uppsättning vassa tänder, definitivt anpassade för att rycka loss kött från ben.

Det är en väldigt vanlig förenkling att dinosaurier kan delas in i köttätare med vassa tänder och växtätare med platta tänder och att det är vattentäta skott mellan dem. Men precis som med oss människor, apor och en bunt andra djur fanns det givetvis sådana som åt lite av det som fanns tillgängligt.

Fruitadens fällde knappast sauropoder för att stilla hungern, men att skrapa av bitar från redan döda djur som större rovdjur redan ätit klart av eller att fälla ännu mindre djur än Fruitadens själv känns inte speciellt otroligt. Några bevis för asätande har inte hittats, men kan Tyrannosaurus så kan nog mindre djur också.
För att variera slank det troligen ner ett gäng insekter tillsammans med en vanlig växtdiet också.

Det har dykt upp fler djur med liknande tänder, så Fruitadens var definitivt inte ensam om att äta både kött och växter. Men den står som ett bra exempel på att världen för många miljoner år sedan inte var så svartvit som den ofta framställs.