Flygande StegosaurusarStegosaurus är ett djur som fått genomgå en hel del kritisk bedömning under åren. Att spikarna på svansen var ett effektivt sätt att åsamka skada råder det inget tvivel om, men däremot har ryggplattorna varit ett lite större frågetecken.

I en rapport från 1920 läggs dock alla tvivel åt sidan för den verkliga förklaringen. Stegosaurus, som beräknas ha vägt någonstans runt fem ton, kunde nämligen fälla ner sina ryggplattor för att använda dem som segel vid glidflygning (!). Att ryggplattorna kunde agera solfångare eller skydd mot rovdjur Stämmer alltså inte enligt den numera drygt 70 år gamla rapporten.

Tydligen krävs det inga djupare kunskaper om aerodynamik för att skriva rapporter om dinosaurier.

The Ogden standard-examiner. (Ogden, Utah) 1920-current, August 15, 1920, COMIC SECTION, Page 8, Image 32 – Chronicling America (The Library of Congress).