Fredagsfilmen: Mega Shark vs Crocosaurus (2011)


mega shark vs Crocosaurus

En grej jag ursprungligen skrev för sajten Filmforum för ett tag sedan i en bloggserie om djurskräckfilmer, men den kan lika gärna få agera text här också tyckte jag.

För de intresserade är detta en uppföljare till Mega Shark Vs Giant Octopus som förvisso inte var först, men som startade trenden med djur versus djur-filmer under 2010.

Till skillnad från Dinocroc versus Supergator har ingen av djuren någon föregångsfilm där bara det enskilda djuret är med.

Jättehajen har av någon okänd anledning överlevt förra filmen och har börjat röja runt igen. Den enda som vet att han lever är dock ingen mindre än Steve Urkel (Jaleel White påstås han heta på riktigt).

Samtidigt, i en annan del av djungeln, ränner en korsning mellan Sean Connery och Crocodile Dundee runt i djungeln och fäller djur, krokodiler i huvudsak. Han anlitas att ta livet av en reptil som bråkat lite med ett gäng gruvarbetare, filmens andra titelvarelse. En gång på dinosauriernas tid fanns det tydligen krokosaurier, helt vanliga krokodiler fast typ 50 meter långa och helt odödliga. En av dessa har tydligen valt att sova i 65 miljoner år inne i ett urberg och gruvarbetarnas framfart har väckt den lille gynnaren.

Uppföljaren siktar på betydligt större scener än ettan, så istället för att hajen käkar upp ett flygplan ger den sig på ett helt kryssningsfartyg istället… och givetvis den båt som Crocodile Connery valt att frakta en infångad och nedsövd krokosaurie på. Hajen och krokodilen smågruffas, men det blir inte krig på riktigt förrän krokodilen lagt ett par tusen ägg och hajen börjat äta på dem.

Riktigt vad som händer med alla ägg orkar filmskaparna inte riktigt förklara, men fajten mellan de två djuren är betydligt mer underhållande än vad bläckfisken åstadkom i ettan.

via Djurskräck #12 – Mega Shark vs Crocosaurus – Filmforum.se.