Bitkraften hos Tyrannosaurus


Samlar upp lite av det skruttet jag inte kommit mig för att skriva om under året som gått.

Tidigare i år släpptes en rapport där forskare från University of Liverpool gjort en datormodell av Tyrannosaurus skalle och de muskler som denna innefattade för att se just hur hårt tyrannödlan faktiskt kunde bitas.
Resultatet är faktiskt något imponerande och lite av ett existensberättigande för den mest kända dinosaurien genom tiderna. Det finns ju numera ganska många exempel på köttätare som var både större och biffigare på många andra plan är Tyrannosaurus, men sett till dess storlek hade de inte riktigt rika hårt bett.

Tidigare studier visade på en bitkraft mellan 8-14 000 newtons, medan den nya studien, som ändå ska ha tagit i i underkant för att inte ge några fantasisiffror, kom upp i hela 20- 57 000 newtons bitkraft. Det gör att Rexen utan större konkurrens haft det hårdaste bettet genom tiderna. Den tidigare regerande mästaren, saltvattenskrokodilerna, kommer i jämförelse upp i 16 460 newtons bitkraft.

 

Källa