Fjäderdräkten hos Microraptor 2


 

Microraptor

Att avgöra ungefär hur en dinosaurie såg ut genom att undersöka stenar (vilket fossiler mer eller mindre är) känns som en ganska rättfram och förståelig vetenskap på många plan. Vidare undersökningar om hur djurets ben såg ut på insidan eller hur muskelfästen borde ha suttit känns också som något i samma linje.
Något som jag inte riktigt begripit, men definitivt är fascinerad över att det går, är forskningen kring hur fossil som visar fjädrar på dinosaurier kan studeras, och i vilken detaljnivå.
Anchiornis var först ut med närmare studier av fossila fjädrar 2010, eller närmare bestämt vilka färger de hade. Det djuret bedömdes ha en mestadels svartvit fjäderskrud.
Tydligen studeras melasonomer för att avgöra färg och liknande detaljer kring fjädrarna. Melasonomer i sin tur är en liten del av en cell där melatonin, i sin tur det vanligaste ljusabsorberande ämnet i naturen, finns. Är ute på riktigt djupt vattens ens genom att försöka förklara vad det är och hur det är möjligt att studera en minimal del av en över 100 miljoner år gammal cell som blivit till sten övergår mitt förstånd helt. Men tydligen går det i vissa fall.
Under 2012 presenterades studier kring Microraptor, en dinosaurie i samma storleksklass som en duva, och dess fjäderdräkt. Studier kring fjädrar hos dinosaurier tar visserligen hänsyn till aspekter som värmeisolering och parningsritualer, men fokuserar främst på de aerodynamiska delarna. Det vill säga hur väl dinosaurien i fråga kunde flyga.
Microraptor, först upptäck under 2003, ställer forskningen lite på ända i den frågan. Djuret kunde visserligen skryta med hela fyra ”vingar”, då även bakbenen var tillräckligt fjäderbeklädda för att kunna hjälpa till vid åtminstone glidflygning. samtidigt hade djuret en förhållandevis lång svans med en uppsättning längre fjädrar längst ut på toppen. Medan en svans visserligen används för balans, rimligen även vid glidflygning, har studier av fjädrarna på svansen visat att de snarare stjälpte än hjälpte Microraptor vid flygturer. istället måste svansen och dess fjädrar använts i uppvisningssyfte under parningssäsongen.
Studien som presenterades 2012 av forskare från Beijing Museum of Natural History, Peking University, The University of Texas at Austin, the University of Akron, och the American Museum of Natural History går förvisso in på hur fjädrarna kan ha använts, men det som är mer intressant (trots mitt sidospår om användningen) är hur fjäderdräkten såg ut. Några färger har inte kunnat bestämmas exakt, däremot att fjäderdräkten var glansig och skimrande, lite som hos en kråka. Enligt forskarteamet är detta första gången som glansighet hos fjädrar upptäckts, vilket troligen gör det till ett av de tidigaste exemplen i historien där fenomenet uppstått.

Samtidigt blir det en viktig pusselbit i den ändå relativt nya teorin (åtminstone sett till hur vi sett på djuren i ungefär 150 års tid) om dinosaurier och dess fjädrar.

Iridescent, feathered dinosaur offers fresh evidence that feathers evolved to attract mates.

 


2 tankar om “Fjäderdräkten hos Microraptor

Kommentarer är stängda.