Oviraptors fjädrar användes för parning?


Dinosaurs May Have Shaken Their Tail Feathers to Woo Mates | Wired Science | Wired.com

Som någon slags ”snackade vi inte precis om det här?” (typ igår, där jag baserade texten på en nyhet från i mars förra året) har en  rapport från en doktorand från University of Alberta spridit sig på nätet idag.

Rapporten baseras på Oviraptor-fossil, digitala reproduceringar av fossilet och moderna fåglar och summa summarum är att den lilla befjädrade dinosaurien troligen använde sina stjärtfjädrar på ungefär samma sätt som dagens påfåglar gör, det vill säga i parningssyfte och då för att imponera på det motsatta könet (varför den liggande Oviraptorn ser ut som en sköldpadda har jag ingen aning om).
Studierna innefattade närmare undersökningar av muskelfästen och hur benen i svansen såg ut och på många sätt ska det hela ha fungerat mer eller mindre som hos en påfågel där hela bygget är gjort för uppvisning bland annat genom att snabbt svinga svensen i olika uppvisningsställningar.
Att flyga stod nog inte högt upp på listan, vilket kanske syns på bilden, utan det var nog snarare värme och kamouflage som Oviraptor-släktet använde sina fjädrar till (den största blev någonstans run 4,5 meter lång, vilket i sig ställer till problem för flygning).
Dinosaurs May Have Shaken Their Tail Feathers to Woo Mates | Wired Science | Wired.com.