Pachyrhinosaurus såg ut som en Myskoxe?


Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Pachys 10
Kunde dinosaurier av samma art se olika ut beroende på vart de befann sig i världen? Inte helt omöjligt.

Mark Witton arbetar som skulptör och illustratör av dinosaurier (främst) och ur den synvinkeln är han något oortodox när han själv lägger fram teorier om hur dinosaurier kunde se ut, men för en gångs skull finns det någon inom det här området som inte ser allt direkt i svartvitt.

Pachyrhinosaurus är en släkting till Triceratops, åtta meter lång och en sådär fyra ton tung. Den ser lite lustig ut då det mest ser ut som den haft ett gigantiskt horn längst fram på snoken som sedan blivit avsågat (klassiska leksasserien Dino Riders hade en ganska underlig, men vacker, modell av djuret). Fossil av djuret har hittats i både Alberta och Alaska, två områden vars klimat var väldigt olika under tiden då djuret levde (typ 73 miljoner år sedan).

Nyligen publicerade Witton en bild på hur två exemplar av de lite mer nordliga delarna av arten kunde ha sett ut, med ett fluffigt fjädertäcke istället för klassiskt ödleskinn. Resultatet är att djuret ser mer ut som en elak brorsa till vår egen Myskoxe (som dock ”bara” blir 2,5 meter lång som mest). Givetvis har detta orsakat ramaskri i paleontologikretsar, mestadels eftersom man hittat avtryck av ceratopsskinn som inte visar några som helst tecken på fjädrar.

Men är det så konstigt egentligen? Många fossil och teorier pekar på att stora hjordar av dinosaurier vandrade långa sträckor för att anpassa sig efter årstidernas skiftningar. Lika många fynd har visat att det rände runt dinosaurier i såväl snöiga klimat som på Antarktis (som visserligen var något varmare på den här tiden, men ändå). Samtidigt kommer jag att tänka på en hel del djur som bygger på och fäller päls i samband med att årstiderna växlar, och att det inte finns speciellt många djur med något som liknar ödleskinn i nordligare delar av världen.

Skulle det helt enkelt inte kunna vara så att även Pachyrhinosaurus och liknande djur, även om de var av samma art som sydligare belägna djur, åtminstone la sig till med en värmande ”päls” under de kallare delarna av året? Kanske året om beroende på om de vandrade eller ej.

Idag hittas en hel del Theropoder, tvåbenta dinosaurier, med fjädrar. Men när det kommer till deras fyrbenta motsvarigheter är det mest tidiga protofjädrar i stil med grovt ragg som eventuellt kan synas.

Witton går igenom en hel del av hans teorier på sin blogg, men mest intressant och uppfriskande tycker jag ändå att han är en av få på det här området som inte ser allt i antingen svart eller vitt.

via Mark Witton.com Blog: Skin-deep: the One Skin Fits All approach to integument reconstruction in palaeoart.