Hårig sauropod


Apatosaurus

Apatosaurus

Tecknaren Brian Switek jobbar på en dinosauriebok, där han har med ovanstående bild ”mest för att chocka och visualisera en poäng”. Sauropoder med fjädrar och liknande har inte hittats riktigt ännu, utan det närmaste är något enstaka exemplar med protofjädrar (tidiga varianter på det hela, ser mest ut som vasstrån typ), men om nu mer eller mindre varenda theropod såg ut som en förvuxen höna så borde väl deras fyrfota släktingar ha några gemensamma drag?
En tanke kan ju visserligen vara att fyrfota dinosaurier och de som gick på två ben delat på sig så pass tidigt i släktträdet att fjädrarna inte hängde med den första gruppen alls. Men sett till att fjädrar kan ha använts för värmehållning och parningsritualer och inte just flygning är det inte en helt otrolig tanke. Apatosaurusen på bilden är dessutom ganska söt jämfört med dess ”hårlösa” motsvarigheter.

Love in the Time of Chasmosaurs: Fuzzy Sauropodlet.