Simmande dinosaurier tillbaka i ropet


Simma

Back in the day när dinosaurier var gigantiska ödlor var det en självklarhet att många av dem trivdes i vattnet. Många teorier hävdade att träsk och grundare sjöar var det enda sättet för sauropoder att hålla upp sina jättehalsar utan att avlida.
Sedan dess har det hänt en del och utöver köttätare som Spinosaurus som antagligen använde sin långa snok för att jaga fisk har många ansett att dinosaurier gärna höll sig ifrån vatten. Minns jag rätt så var det March of the Dinosaurs som visade en flock ceratopsier som skulle korsa en flod med mycket möda eftersom de helt enkelt sög på att simma (och för att det fanns elakheter i vattnet då, men i alla fall).

Nu har det i alla fall dykt upp fossila klomärken i en gammal flodbädd i Kina, där även spår från större theropoder och sauropoder hittats. Klomärkena sägs visa ett tydligt mönster som uppstår när djur simmar i grundare vatten, men det är svårt att avgöra vilket djur som faktiskt gjort dem.

I vilket fall verkar det ge lite nytt liv till teorier om att dinosaurier i viss mån kunde simma. Vilket inte känns helt otroligt ändå.

New evidence dinosaurs were strong swimmers.